- Na Miotle - https://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Pączki z dziurką – doghnuts

Posted By Ania On 12 października 2014 @ 20:07 In drożdżowe,tłusty czwartek | 6 Comments

Ostatnio byłam skupiona na szyciu pączków – poduszek więc dzisiaj postanowiłam porzucić szycie i wziąć się za pieczenie. A żeby nie odbiegać za bardzo od tematu to usmażyłam pączki :). Przepis mam z jakiejś starej, angielskiej gazety (została z niej jedynie kartka z przepisem). Pączki z tego ciasta wychodzą nieco inne niż nasze tłustoczwartkowe. Ciasto jest dość ciężkie, pączki bardziej zbite i wilgotne, w zasadzie podobne w konsystencji do baby drożdżowej. Można je posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub, tak jak ja, lukrem.

pączki - doghnuts_nm1

 

 PĄCZKI Z DZIURKĄ – DOGHNUTS

 

2 i 1/4 szklanki mąki

4 g drożdży instant (lub 15 g świeżych)

szczypta soli

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki oleju

3 żółtka

1/3 szklanki kwaśnej śmietany

olej do smażenia

 

Drożdże (zarówno świeże jak i instant) łączymy z łyżką mąki i łyżką cukru, dodajemy kilka łyżek wody i odstawiamy do chwili aż drożdże zaczną pracować i lekko się spienią.

Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy śmietanę i sól. Chwilę miksujemy aż masa będzie jednolita. Dodajemy mąkę, rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach. Gdyby ciasto było za luźne możecie dosypać 2-3 łyżki mąki. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany mąką, lekko spłaszczamy. Z ciasta wycinamy krążki i robimy w nich dziurki (np. małym kieliszkiem). Ja tych wyciętych środków nie zagniatam ponownie tylko smażę takie okrągłe, mini pączki.

Pączki smażymy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Pączki możecie polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

 

pączki - doghnuts_nm2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.