- Na Miotle - https://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Świąteczna krajanka orzechowa

Posted By Ania On 25 grudnia 2007 @ 11:38 In ciasta | 12 Comments

Bardzo orzechowa i bardzo słodka. Pokrojona w małe kawałeczki, takie na jeden kęs. Niezwykle świąteczna. Krajanka orzechowa.

krajanka-orzechowa-002.jpg

 

ŚWIĄTECZNA KRAJANKA ORZECHOWA

 

Na ciasto:

200 g masła

120 g margaryny

180 g cukru

2 jaja

2 opakowania cukru waniliowego (lub łyżka esencji waniliowej)

400 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

 

Na warstwę orzechową:

225 g masła

120 g miodu

60 g cukru

200 g brązowego cukru

100 g śmietany kremówki

450 g posiekanych orzechów (nerkowców, laskowych, pecan, migdałów)

 

Masło i margarynę ucieramy do białości. Dodajemy cukier, wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc, ale gdy na dworze mróz możemy wystawić ciasto na balkon na 2-3 godziny).

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami pergaminu na cienki placek (z tej porcji składników na prostokąt ok. 25 x 40 cm). Przenosimy ciasto na blachę, zdejmujemy wierzchnią warstwę pergaminu. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 – 15 minut.

W rondelku podgrzewamy masło, miód, cukier i cukier brązowy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do przestudzonej masy karmelowej. Wsypujemy orzechy. Mieszamy.

Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę orzechowo-karmelową. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Lekko ciepłe ciasto kroimy na małe kwadraciki. Przechowujemy w puszkach rozdzielając poszczególne warstwy ciasta pergaminem.

 

krajanka-orzechowa-007.jpg


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.