- Na Miotle - https://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Ciasto ucierane z jabłkami

Posted By Ania On 21 października 2013 @ 10:44 In ciasta,z owocami | 5 Comments

Nie ukrywam, że z wielką ulgą zerwałam z drzewa, w dniu wczorajszym, ostatnie jabłka :). Przywlokłam do domu ostatnie dwie mega siatki. No i przetwarzam te jabłka nieustannie. Dzisiaj podaję przepis na ciasto ucierane, pieczone w keksówce, w którym plasterki jabłek stoją na baczność. Ciasto jest wilgotne, smaczne, proste i szybkie w wykonaniu.

ciasto ucierane z jabłkami_nm1

 

CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI

 

4 średnie jabłka

3 łyżki cukru (może być brązowy)

1 łyżka cynamonu

1 szklanka cukru

120 g miękkiego masła

4 jajka

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na plasterki i obtaczamy w cukrze (3 łyżki) wymieszanym z cynamonem. Odstawiamy owoce  na czas przygotowania ciasta.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy po jednym jajku. Kolejne jajko wbijamy dopiero wtedy gdy masa będzie jednolita (trzeba ubijać ok. 2 – 3 minut). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do masy maślano jajecznej i krótko mieszamy, tylko tyle aby składniki się połączyły.

Keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy ciastem i wkładamy do ciasta plasterki jabłek, zagłębiając je w cieście do 3/4 wysokości. Ciasto wyrastając zakryje jabłka prawie w całości, na wierzchu zostaną widoczne paseczki jabłkowej skórki.

Ciasto pieczemy w keksówce  (10 x 28 cm). Temperatura pieczenia 170 stopni, czas pieczenia około 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

 

ciasto ucierane z jabłkami_nm2

ciasto ucierane z jabłkami_nm3


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.