- Na Miotle - https://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Tarta łososiowo – szpinakowa

Posted By Ania On 24 kwietnia 2013 @ 08:20 In ciasta,na słono | 12 Comments

Lubię tarty :). Chociaż nie bardzo kręci mnie przygotowanie kruchego ciasta. W zasadzie to nie o zarabianie ciasta chodzi, a o jego późniejsze chłodzenie. Jakoś ten element chłodzenia wydaje mi się zbędną stratą czasu, ale chłodzę nie ma na to rady :). Najbardziej lubię przygotowywać tarty zimą, wystawiam wtedy blaszki z ciastem na balkon i na mrozie chłodzi się ekspresowo. Dziwne jest natomiast to, że przy cieście drożdżowym i chlebowym, czasu potrzebnego na wyrastanie ciasta, który jest znacznie dłuższy niż czas chłodzenia ciasta kruchego, nie uważam za stracony :).

tarta łososiowo - szpinakowa_nm1

 

TARTA ŁOSOSIOWO SZPINAKOWA

 

ciasto kruche:

350 g mąki

200 g masła

4 żółtka

2 łyżki śmietany

1/2 łyżeczki soli

nadzienie:

300 g świeżego łososia

2 garście świeżego szpinaku

1 papryka (ja dałam 1/2 żółtej i 1/2/ czerwonej)

1/2 kulki sera mozzarella

3 jajka

100 ml słodkiej śmietany

sól, pieprz

 

Mąkę siekamy z tłuszczem, gdy utworzą się okruszki wsypujemy je do misy miksera, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wyklejamy nim formę do tarty. Formę wyklejoną ciastem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy aby nie urosło w czasie pieczenia (ja układam na ciasto pergamin i wysypuję 1 groszowe monety – bardzo dobrze się sprawdzają). Ciasto podpiekamy ok. 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Łososia kroimy na niewielkie paski. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Szpinak podsmażamy przez moment na patelni (na łyżce oleju). Ma tylko zmniejszyć trochę objętość, nie smażymy go długo. Na podpieczone ciasto kruszymy mozzarellę, wykładamy łososia, paprykę i 2/3 szpinaku. Jajka lekko rozbijamy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz do smaku (ja dodałam kilka posiekanych listków świeżego rozmarynu). Masą jajeczną zalewamy tartę. Na wierzch rozkładamy pozostały szpinak. Tartę zapiekamy w temperaturze 170 – 180 stopni. Wyjmujemy z pieca gdy masa jajeczna jest ścięta, a brzegi tarty lekko zrumienione.

 

tarta łososiowo - szpinakowa_nm3

tarta łososiowo - szpinakowa_nm4


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.