- Na Miotle - https://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Maślane, kruche ciastka na patyku

Posted By Ania On 25 sierpnia 2012 @ 10:50 In ciasteczka,z owocami | 14 Comments

Dzisiaj w KULKOWIE po raz kolejny odbędzie się spotkanie dla rękodzielniczo zakręconych :).  Dziewczyny zażyczyły sobie sernik z musem malinowym.  Sernik już gotowy, a ponieważ zostało mi trochę malin, to szybko zarobiłam kruche ciasto i upiekłam kruche ciasteczka na patyku, nadziewane malinami.

 

KRUCHE CIASTKA NA PATYKU

 

3 żółtka

1/2 szklanki cukru pudru

120 g  masła

1 łyżeczka esencji waniliowej (ja dałam pastę waniliową)

1 1/2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

nadzienie malinowe:

szklanka mrożonych malin (nie rozmrażamy owoców!)

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

dodatkowo:

drewniane patyczki

 

Wszystkie składniki zagniatamy szybko na kruche ciasto. Ja do ciasta dodaję miękkie masło i wyrabiam je przez chwilę malakserem. Gdy z ciasta powstaną zwarte okruchy , wysypuje je na blat i kilkoma ruchami zarabiam je formując kulkę. Kulkę spłaszczamy, owijamy folią i schładzamy ciasto w lodówce przez godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt, ciasto powinno mieć grubość ok 4 mm.  Wysokość prostokąta powinna być dwa razy większa niż planowana wielkość ciasteczka. Jeżeli chcecie aby ciasteczko miało 5 cm wysokości to wałkujecie prostokąt na ok. 10 cm ponieważ wygodniej jest złożyć ciasto na pół, zamykając w środku nadzienie, niż wycinać każde ciasteczko osobno.  Zamrożone maliny mieszamy z cukrem i skrobią. Pozostawienie malin zamrożonych oraz dodatek skrobi sprawią, że sok nie wycieknie z ciasteczek podczas pieczenia.

Na rozwałkowane ciasto,  w pierwszej kolejności, nakładamy patyczki. Patyczki powinny sięgać od dolnej krawędzi ciasta prawie do miejsca złożenia. Zapobiegnie to wykruszeniu się patyczka pod ciężarem ciastka. Następnie nakładamy na ciasto (i na patyczek) w odległości 7-8 cm, po dwie, trzy maliny. Nakładając maliny pamiętamy, że będziemy składać ciasto na pół wzdłuż dłuższego brzegu i o tym, aby zostawić miejsce na zlepienie ciastek na bokach.Ciasto składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi (ja docisnęłam ciasto trzonkiem drewnianej łyżki) i palcami starannie dociskamy ciasto zlepiając dolną krawędź, zwłaszcza wokół patyczka.

Ciastka przenosimy na blachę, pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. Gdy brzegi będą lekko zrumienione wyjmujemy ciasteczka.

Ja dodatkowo rozpuściłam 1/3 szklanki cukru w odrobinie wody (podgrzałam mieszankę wody z cukrem w kuchence mikrofalowej), dodałam łyżkę soku malinowego i takim czerwonym lukrem polałam ciasteczka.

 

 

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.