- Na Miotle - https://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Placek z jabłkami

Posted By Ania On 1 października 2011 @ 20:55 In ciasta,z owocami | 21 Comments

Wiem, wiem wieje już jabłkowo – gruszkową nudą, ale już jestem na finiszu przetwarzania ogródkowych owoców :).  Przepis na to ciasto znalazłam na karteczce ze starego kalendarza. Ponieważ ciasto po wyrobieniu jest dosyć elastyczne to nadarzyła się okazja do użycia wałka z nożykami do nacinania ciasta. W cieście jest mało cukru więc jeżeli lubicie słodkie ciasta to trzeba porządnie posłodzić jabłka.

 

PLACEK  Z  JABŁKAMI

 

2 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

2/3 szklanki oleju

2 żółtka

1 białko

1/2 szklanki bardzo zimnej wody

1 kg jabłek

1/3 szklanki cukru pudru

1 łyżka cynamonu

 

Mąkę przesiewamy do miski miksera, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, sól i proszek do pieczenia. Włączamy mikser na wolnych obrotach i dodajemy olej, żółtka i zimna wodę. Krótko wyrabiamy aby ciasto nie zdążyło się za bardzo ogrzać. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Jabłka obieramy, kroimy na plasterki. Cukier puder mieszamy z cynamonem.

Schłodzone ciasto wałkujemy na dwa placki. Jednym plackiem wykładamy spód formy. Ciasto smarujemy białkiem aby sok, który wypłynie z jabłek podczas pieczenia nie wsiąkał w ciasto. Na cieście układamy warstwy jabłek przesypując każdą warstwę cukrem z cynamonem. Jabłka układamy „z górką” bo podczas pieczenia zmniejszy się ich objętość. Jabłka przykrywamy drugą porcją ciasta. Wierzch ciasta można ponacinać nożem, możecie też pociąć ciasto na paski i ułożyć na jabłkach kratkę. Ciasto smarujemy białkiem.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez  45 – 50  minut.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.