- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Domowy syrop cukrowy (syrop złocisty, golden syrup)

Posted By Ania On 19 października 2014 @ 19:43 In masy, dodatki do ciast | 1 Comment

Często pytacie gdzie można kupić syrop cukrowy. Teraz możecie zrobić go własnoręcznie! Wykonanie jest naprawdę proste, syrop nie odbiega smakiem od oryginału, nie pozostaje mi nic innego jak tylko zachęcić Was do samodzielnego przygotowania :).
Do przygotowania syropu wykorzystałam przepis ze strony Todd’s Kitchen.
golden_syrup_nm1

SYROP CUKROWY (GOLDEN SYRUP)

 

100 g cukru

3 łyżki wody

500 g cukru

300 ml wrzącej wody

1/4 cytryny

Do rondelka z grubym dnem wsypujemy 100 g cukru i dodajemy 3 łyżki wody. Podgrzewamy aż cukier nabierze złoto-brązowej barwy (utworzy się karmel). Karmel nie może być zbyt ciemny, bo syrop będzie miał gorzkawy posmak. Do gotującego się karmelu wlewamy małymi porcjami wrzątek. Uważajcie przy wlewaniu pierwszej porcji wrzątku bo całość mocno zabulgocze i wytworzy się dużo pary, która może Was poparzyć. Resztę wrzątku możecie wlewać bez obaw. Po dodaniu całego wrzątku mieszamy wszystko dokładnie aż karmel się rozpuści. Wsypujemy 500 g cukru i gdy całość zacznie się gotować wkładamy do syropu ćwiartkę cytryny. Zmniejszamy ogień i gotujemy syrop przez 40 minut. Gotowy syrop przelewamy do słoiczków przecedzając go przez sitko. Unikniemy pozostawienia w syropie resztek cytryny. Gorący syrop ma płynną konsystencję, ale po ostygnięciu nabierze gęstości płynnego miodu.
Z tej ilości składników otrzymacie 1/2 litra syropu

 

golden_syrup_nm3

golden_syrup_nm2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.