- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Precle

Posted By Ania On 24 lutego 2008 @ 16:58 In drożdżowe,na słono | 13 Comments

Od jakiegoś czasu testuję przepisy na precle. Jako, że precel często mylony jest z bajglem lub obwarzankiem sprawdzam i te przepisy. Właściwie chodzi mi o znalezienie przepisu na tradycyjny obwarzanek krakowski. Wszystkie, które piekłam do tej pory (czy to obwarzanki czy precle) są zbliżone w smaku. Ale to jeszcze nie TEN smak.

precle-012.jpg

 

PRECLE

 

250 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

woda

łyżka sody oczyszczonej

jajko do smarowania precli

dowolne dodatki: sezam, mak, sól gruboziarnista

 

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i dwoma łyżkami wody. Zostawiamy aż rozczyn zacznie pracować. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiając ciasto (można robotem kuchennym) wlewamy letnią wodę tyle, aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę. Chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na 12 kawałków. Kawałki formujemy w ruloniki grubości palca i zwijamy w precle. Precle zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z sodą. Wrzucamy wyrośnięte precle i obgotowujemy po pół minuty z każdej strony. Obgotowane precle rozkładamy na kratce kuchennej aby trochę przeschły.
Suche precle smarujemy jajkiem i posypujemy dowolnymi dodatkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

precle-018.jpg

precle-023.jpg


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.