- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Racuchy drożdżowe

Posted By Ania On 13 lutego 2008 @ 18:47 In drożdżowe | 8 Comments

Jako, że część domowników przeszła na Montignack’owy sposób żywienia często na śniadanie, na naszym stole, pojawiają się racuchy z „Karuzeli smaków” . Ponieważ jednak nie wszyscy domownicy lubią wypieki z mąki z pełnego przemiału, podmieniłam mąkę z pełnego przemiału na zwykłą pszenną, chude mleko na pełnotłuste i wyszły takie fajne, puszyste racuszki.

racuszki-159.jpg

 

RACUCHY DROŻDŻOWE

 

1/2 szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej

4 dag świeżych drożdży

2 białka

1 łyżeczka cukru

sól

 

W dużej misce rozpuszczamy drożdże z cukrem i łyżką mąki w 3 łyżkach ciepłego mleka. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mleka i mąki. Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Pod koniec mieszania dodajemy sól. Racuszki smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Jeżeli mamy patelnię teflonową wystarczy wysmarować ją – z pomocą ręcznika papierowego – odrobiną oleju. Ogień pod patelnią musi być bardzo mały, racuchy muszą się smażyć bardzo powoli wtedy znacznie powiększą objętość i będą bardzo puszyste. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

racuszki-154a.jpg


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.