- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Podpłomyki żytnie pieczone na grillu (2)

Posted By Ania On 25 maja 2014 @ 20:15 In drożdżowe,na słono,pieczywo | 3 Comments

Podpłomyki, w różnych odmianach, chyba wejdą do stałego menu ogródkowo – grillowego. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem mąki żytniej i suszonych pomidorów. Zjedliśmy je z grilowaną kaczą piersią, papryką, czerwoną cebulą i bazylią.

podplomyk_zytnie_nm-4a

 

PODPŁOMYKI pieczone na grillu

 

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki żytniej chlebowej (ja dałam żytnią 720)

1/4 szklanki oliwy (najlepiej tej z pomidorów)

1/2 łyżeczki soli

1 paczka drożdży instant (7 g)

1/4 szklanki posiekanych, suszonych pomidorów (w oliwie)

1 łyżka siekanej świeżej bazylii

 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże i sól. Mieszamy sypkie składniki żeby drożdże równo rozprowadziły się w mące. Dodajemy oliwę i letnią wodę. Wody dodajemy tyle by wszystkie składniki się połączyły i po wyrobieniu ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Na blat kuchenny (lub na deskę) wylewamy łyżkę oliwy i na natłuszczonym blacie wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne, gładkie i sprężyste. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pomidory kroimy na drobne kawałki, bazylię siekamy.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy pomidory i zioła, wyrabiamy kilka minut i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto formujemy rękami w cienkie placki wielkości dłoni. Pieczemy bezpośrednio na ruszcie, na rozgrzanym grillu, przez kilka minut z obu stron. Placki muszą być dość mocno przypieczone, wtedy są najlepsze.

Dobrze wyrośnięte i dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk i przy formowaniu placków nie trzeba używać mąki. Gdyby jednak zdarzyło się tak, że ciasto będzie zbyt klejące to przed formowaniem placków posmarujcie ręce oliwą.

 

podplomyk_zytnie_nm-5a


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.