- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Jabłka zapiekane

Posted By Ania On 25 listopada 2013 @ 18:17 In desery,z owocami | 3 Comments

Na blogach już pachną pierniki, za oknami pierwszy śnieg, a u mnie jeszcze wspomnienie jesieni. Zapiekane jabłka. Pyszny podwieczorek na pierwsze naprawdę chłodne dni.

jabłka zapiekane_nm3

 

JABŁKA ZAPIEKANE

 

8 niewielkich jabłek

4 łyżki płatków owsianych (drobnych)

4 łyżki siekanych migdałów

2 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

4 łyżeczki masła

4 łyżeczki brązowego cukru

sok z cytryny

 

Jabłka myjemy, odcinamy wierzch i wydrążamy gniazda nasienne. Brzeg jabłka smarujemy sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało.

Płatki owsiane wsypujemy do rondelka, dodajemy miód, cynamon i migdały. Lekko podgrzewamy aby płatki owsiane i migdały równomiernie obtoczył miód. Do wydrążonych jabłek wsypujemy płatki, mniej więcej do połowy wysokości otworu. Na płatki układamy masło (do każdego jabłka pół łyżeczki masła) i przysypujemy płatkami. Nadzienie lekko ugniatamy i na wierzch wsypujemy brązowy cukier (na każde jabłko pół łyżeczki masła). Jabłka wkładamy do foremek na babeczki (można też do formy na muffiny) i zapiekamy aż cukier się rozpuści, a jabłko zmięknie.

 

jabłka zapiekane_nm1

jabłka zapiekane_nm4


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.