- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Mazurek kajmakowo – chałwowy

Posted By Ania On 30 marca 2013 @ 15:15 In mazurki,Wielkanoc | 3 Comments

Dzisiaj przepis z ostatniej chwili. Miała być wprawdzie wersja 'bez pieczenia’, ale ostatecznie zdecydowałam się użyć spodu z pokruszonych herbatników, a nie wafli jak wcześniej planowałam. Do wykonania nadzienia użyłam kajmaku, który sama przygotowałam gotując skondensowane mleko. Jeżeli nie chce się Wam gotować mleka w puszce, to możecie użyć gotowej masy kajmakowej.
mazurek kajmakowo - chałwowy_nm1

 

MAZUREK  KAJMAKOWO  CHAŁWOWY

 

350 g herbatników (u mnie czekoladowe typu petitki)

100 g miękkiego masła

250 ml kajmaku

200 g chałwy

100 g płatków migdałowych

1 tabliczka gorzkiej czekolady

100 ml śmietany kremówki

 

Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do malaksera, dodajemy miękkie masło i miksujemy. Gdy z herbatników utworzą się okruszki wykładamy je do formy i wyrównujemy powierzchnię. Ja masę herbatnikową ubijam szklanką dociskając dno szklanki do herbatników.  Spód podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Masę kajmakową lekko podgrzewamy i dodajemy pokruszoną chałwę. Na małym ogniu mieszamy aż chałwa połączy się z kajmakiem tworząc gładką masę. Do ciepłej masy dodajemy migdały. Masę wykładamy na podpieczone, wystudzone spody. Odstawiamy mazurki aby masa kajmakowa stężała.

Śmietanę podgrzewamy. Do bardzo ciepłej śmietany dodajemy, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawiamy na chwilkę aby czekolada się roztopiła. Gdy czekolada roztopi się w śmietanie i lekko przestygnie ubijamy masę trzepaczką. Nie polecam używania miksera, bo do czekolady wtłoczycie powietrze i w masie utworzą się drobne bąbelki, których trudno się pozbyć. Masa czekoladowa nie jest jednolita, a bąbelki powietrza są widoczne nawet po zastygnięciu masy. Masę czekoladową wykładamy na mazurka.

Z tych proporcji wyszły mi dwa mazurki o wymiarach 25 cm x 12 cm.

 

mazurek kajmakowo - chałwowy_nm2


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.