- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Mus czekoladowy

Posted By Ania On 27 stycznia 2013 @ 21:18 In bez pieczenia,desery | 7 Comments

Przepis na mus znalazłam dawno temu w książce „Nigella gryzie”.  Ta wersja trochę różni się od oryginału, ale taka już moja natura, że nie trzymam się ściśle przepisów i zawsze coś muszę zmienić. Robiłam też mus w wersji oryginalnej i polecam, bo dodatek ziela angielskiego dodaje mu wspaniałego posmaku. Ja tym razem zastąpiłam ziele angielskie skórką pomarańczową i muszę przyznać, że wyszło równie dobrze :).

musczekoladowy_nm1a 

MUS  CZEKOLADOWY

 

200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

200 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

100 ml mleka

1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z jednej laski wanilii)

1 jajko

 

Czekoladę kruszymy na małe kawałki. Można to zrobić w malakserze lub możecie pokruszyć czekoladę uderzając w nią wałkiem do ciasta. Mleko, śmietanę i skórkę pomarańczową podgrzewamy w małym rondelku. Gdy płyn podgrzeje się i zacznie się gotować przelewamy go do miski miksera. Dodajemy wanilię  i pokruszoną czekoladę. Odczekujemy około pół minuty (w tym czasie czekolada rozpuści się) i zaczynamy ubijać masę czekoladowo – śmietanową. Ubijamy nie dłużej niż minutę i nie przerywając miksowania wbijamy całe jajko.  Całość miksujemy jeszcze około minuty.

Mus przelewamy do niewielkich naczyń (jest bardzo sycący i lepiej zrobić małe porcje). Ja przygotowałam mus w małych filiżankach, ale możecie go przygotować w pucharkach lub kieliszkach.

Z tej ilości składników zapełniam 8 filiżanek do espresso.

 

musczekoladowy_nm3a

musczekoladowy_nm2a


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.