- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Keks angielski

Posted By Ania On 30 września 2012 @ 16:03 In babki i keksy | 11 Comments

Wprawdzie mam już swój idealny przepis na keks, ale w gazetce „Dekoracja ciast” znalazłam przepis na keks, który mnie zaciekawił.  Jednym ze składników ciasta jest potarte jabłko. Po  upieczeniu jest niewyczuwalne w smaku, ale za to nadaje keksowi wilgotności. Ponieważ domownicy nie lubią rodzynek, a alergia nie pozwala na używanie włoskich orzechów to trochę zmodyfikowałam przepis. Do ciasta dodałam suszone morele, płatki migdałowe i ziarna słonecznika.

 

KEKS  ANGIELSKI

 

225 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

175 g masła

175 g cukru

2 jajka

skórka otarta z 1 pomarańczy

200 g suszonych moreli

100 g płatków migdałowych

1/3 szklanki ziaren słonecznika

1 jabłko

 

Masło i cukier ucieramy (z pomocą miksera) na puszystą, jasną masę. Mąkę, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy do miski. Do utartej masy cukrowo – maślanej dodajemy po jednym jajku i stopniowo wsypujemy mąkę z przyprawami. Morele kroimy w kostkę. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja nie obierałam jabłka). Do ciasta dodajemy bakalie, skórkę pomarańczową i starte jabłko. Ciasto wykładamy do formy. Jeżeli pieczemy w metalowej formie wykładamy ją papierem. Ja upiekłam keks w silikonowej, okrągłej foremce o średnicy 22 cm.

Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia ok. 80 minut. Trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.