- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Babka cytrynowa

Posted By Ania On 1 kwietnia 2012 @ 19:10 In babki i keksy,Wielkanoc | 9 Comments

Delikatna i puszysta, o wiosennym smaku – babka cytrynowa.  Orzeźwiająca propozycja na Wielkanoc. Świeżości  nadaje babce cytrynowy lukier. Idealna do kawy po świątecznym obiedzie :). Ponieważ wysyłam do daleko mieszkających znajomych słodkie paczuszki na święta, upiekłam babkę w papierowych foremkach na mini panettone. Z tych proporcji wychodzi 5 takich babeczek lub jedna w normalnej formie na babę.

 

BABKA  CYTRYNOWA

 

250 g masła (ja dałam masło roślinne)

1 szklanka cukru

1 1/2 szklanki mąki

6 jajek

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej dużej cytryny

sok z 1/2 cytryny

Lukier cytrynowy:

3/4 szklanki cukru pudru

woda

sok z 1/2 cytryny

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masa powinna wyraźnie zwiększyć objętość i być bardzo jasna. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku i skórkę cytrynową. Gdy żółtka i skórka połączą się z masą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na wolnych obrotach, pod koniec mieszania wlewamy sok z cytryny. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie (łyżką!) mieszamy. Nakładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Lukier:

Cukier wsypujemy do rondelka i dodajemy trochę wody (ok.1/4 szklanki). Wody ma być tyle żeby cukier tylko się rozpuścił. Całość podgrzewamy i gotujemy przez chwilę. Gdy syrop trochę odparuje wlewamy sok z cytryny. Ja dodałam do lukru trochę kandyzowanej (domowej) skórki pomarańczowej.

Gdy babka ostygnie wylewamy na wierzch lukier i odstawiamy do zastygnięcia.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.