- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Jabłka w cieście

Posted By Ania On 11 września 2011 @ 16:51 In desery,z owocami | 14 Comments

Oto pierwszy wypiek z owocami z mojego ogródka. W ogródku mam trzy jabłonie. Planowałam wyciąć najmniejszą ale wstrzymałam się z decyzją do chwili aż jabłka dojrzeją. Słuszna to była decyzja bo na jabłoni, którą planowałam wyciąć są najsmaczniejsze jabłka. Zapiekłam kilka w kruchym cieście. Są pyszne :).

A w rękodzielni  pokrowiec na reklamówki . Zapraszam do oglądania :).

 

JABŁKA W KRUCHYM CIEŚCIE

 

200 g mąki

80 g masła

40 g cukru pudru

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 żółtka

1 łyżeczka esencji waniliowej

4 łyżki mielonych migdałów

4 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

tyle sztuk całych migdałów ile jabłek

 

Z mąki, cukru pudru, masła, śmietany, żółtek i esencji waniliowej zarabiamy elastyczne ciasto (można mikserem). Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Jabłka myjemy i wydrążamy gniazda nasienne.

Miód lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej (jeżeli nie macie kuchenki wystarczy zanurzyć na chwilę słoik z miodem w garnuszku z ciepłą wodą). Do ciepłego miodu dodajemy migdały i cynamon.

Masę miodowo – migdałową nakładamy do wydrążonych otworów w jabłkach, tak żeby w każdym jabłku znalazł się jeden cały migdał.

Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm. Ciastem dokładnie oblepiamy jabłka. Układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli jabłka są dosyć duże trzeba wydłużyć czas pieczenia. Ciepłe jabłka obficie posypujemy cukrem pudrem.

 



Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.