- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Mazurek orzechowo – migdałowy

Posted By Ania On 29 marca 2010 @ 19:01 In mazurki,Wielkanoc | 16 Comments

Mazurki ze względu na swą nadmierną słodycz nie są moim ulubionym ciastem.  Ale co to za Wielkanoc bez mazurka :). Po przeglądnięciu kilku przepisów zrobiłam, średnio słodkie, migdałowo orzechowe nadzienie. Nadzienie jest miękkie, wilgotne w środku, z lekko chrupiącą skorupką na wierzchu. Bazą do mazurka jest ciasto kruche z przepisu zamieszczonego w gazetce „Ciasta Domowe” (przepis nieco zmodyfikowałam).

 

MAZUREK ORZECHOWO – MIGDAŁOWY

 
Ciasto:

250 g mąki

125 g zimnego masła

85 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

 
Nadzienie:

100 g pokruszonych herbatników

120 g miękkiego masła

100 g cukru

3 jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka kakao

100 g mielonych orzechów

100 g płatków migdałowych

 

Mąkę z cukrem pudrem i solą wysypujemy na stolnicę. Do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki siekamy nożem aż utworzą się drobne grudki. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i ciastem wyklejamy średnią blaszkę. Ciasto dziurkujemy widelcem żeby podczas pieczenia nie powstały pęcherze powietrza. Pieczemy ciasto 15 – 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Masło ucieramy z połową cukru. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy żółtka, cynamon i kakao. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Do masy maślano – żółtkowej dodajemy orzechy, migdały i pokruszone herbatniki. Mieszamy do połączenia się składników i delikatnie (łyżką ! ) mieszamy z pianą z białek.

Nadzienie rozprowadzamy na podpieczonym kruchym spodzie. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 175 stopni i pieczemy 40 minut.

 


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.