- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Pleśniak

Posted By Ania On 10 września 2009 @ 21:16 In ciasta,z owocami | 16 Comments

Jestem przekonana, że w każdym zeszycie z przepisami znajduje się przepis na pleśniaka. Ja wpisałam ten przepis do swojego pierwszego zeszytu z przepisami, który założyłam mając 15 lat. I chociaż zrobiłam sobie książkę kucharską w wersji elektronicznej, to z sentymentem przeglądam pożółkłe już kartki z zeszytu ilustrowane obrazkami wyciętymi z gazet.

pleśniak2

 

PLEŚNIAK

 

500 g mąki

1 paczka cukru waniliowego

4 żółtka

1 kostka margaryny

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

4 białka

1 szklanka cukru

przesmażone jabłka z cukrem i cynamonem lub dżem

 

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, żółtek, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto (ja mieszam mikserem). Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao. Z ciasta formujemy kule, spłaszczamy je i zawijamy w folię. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Na blachę wyłożoną pergaminem, na tarce o dużych oczkach, ścieramy ciasto. Pierwsza warstwa biała, na to warstwa ciemna, na ciemną warstwę wykładamy jabłka lub dżem. Kolejna warstwą jest ubita piana z białek ze szklanką cukru i na wierzch ścieramy białe ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

 

pleśniak1


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.