- Na Miotle - http://www.namiotle.pl -

Kliknij, żeby wydrukować przepis


Choinki z lukru

Posted By Ania On 5 grudnia 2014 @ 00:03 In kalendarz adwentowy | 7 Comments

Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczne dekoracje to dzisiejsza propozycja może Wam się spodobać. Choinki z lukru. Łatwe do wykonania, efektowne, będą wspaniałą ozdobą świątecznego stołu.

choinka z lukru_nm2

Do wykonania choinek będziecie potrzebować:

– wafelki do lodów w kształcie rożków

– lukier

– tylkę do lukrowania z końcówką w kształcie gwiazdki

– barwniki spożywcze

– posypki cukrowe, cukrowe perełki

Przepis na lukier znajdziecie w TYM WPISIE.

Ponieważ lukier do przygotowania choinek musi być naprawdę bardzo gęsty, to ilość cukru potrzebnego do przygotowania lukru trzeba znacznie zwiększyć. Przygotujcie lukier według podstawowego przepisu i stopniowo dodawajcie kolejne porcje cukru. Lukier powinien mieć konsystencję pasty. Tylko taki lukier utrzyma się na waflowym rożku i ładnie zachowa kształt.

Lukier możecie przygotować w dowolnym kolorze lub zostawić biały.

Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zaczynając od podstawy wyciskamy lukier zapełniając wafelek miejsce po miejscu.

Jeżeli chcecie udekorować choinkę cukrową posypką trzeba to zrobić zanim lukier zastygnie.

choinka z lukru_nm1


Kliknij, żeby wydrukować przepis

Copyright © 2013 Na Miotle. All rights reserved.